Cilat janë simptomat e kancerit të qafës së mitrës?

Përmbledhje

Kanceri i qafës së mitrës është një tumor që rritet në qelizat e qafës së mitrës. Ky lloj kanceri renditet i dyti ndër kanceret femra më të zakonshme në botë. Sipas OBSH -së, një grua vdes nga kanceri i mitrës çdo dy minuta.

Nga ana tjetër, disa mjekë kanë zbuluar se gati 90% e pacientëve të diagnostikuar me kancer të qafës së mitrës zhvillojnë simptoma të caktuara që nuk duhen anashkaluar.

Si shfaqet sëmundja?
Fazat e para të sëmundjes janë asimptomatike; domethënë simptomat nuk shfaqen. Sidoqoftë, disa mjekë kanë zbuluar se simptomat e para që tregojnë se sëmundja është në një fazë të avancuar janë:

1. Dhimbje në këmbë
Në fazat e hershme të sëmundjes, disa gra përjetojnë dhimbje në këmbë si dhe ënjtje. Pas fazave të hershme, qafa e mitrës është gjithashtu e fryrë dhe mund të pengojë rrjedhjen e gjakut. Kjo shkakton ënjtje dhe dhimbje në këmbë.

2. Djegiet në urinë
Kanceri i qafës së mitrës mund të diagnostikohet duke bërë një test të rregullt të urinës. Në rast se sëmundja është zbuluar me ndihmën e urinës, kjo nënkupton që tumori ka arritur në indet fqinje dhe është thelbësore të shihni një specialist.

Mjekët konfirmojnë se djegiet urinare janë simptoma mjaft të zakonshme tek gratë që kanë kancer të mitrës. Djegiet urinare nuk janë vetëm një shenjë e infeksionit në fshikëz, prandaj duhet të shihni një specialist.

3. Gjakderdhje pas marrëdhënies Ndërsa
tumori rritet në qafën e mitrës, sasia e gjakut bëhet më e bollshme, e parregullt dhe shoqërohet me dhimbje në legen, shpinë dhe këmbë. Disa pacientë vuajnë nga ënjtja e gjymtyrëve të poshtme. Në këtë rast, tumori ka hyrë në fazën e fundit (tumor metastatik) dhe ngjesh enët e gjakut.

Nëse tumori përhapet, ai mund të prekë fshikëzën dhe të shkaktojë djegie të urinës dhe hematuri (gjak në urinë).

Kur tumori prek rektumin, mund të zhvillojë simptoma të tilla si tenesmus (dhimbje në anus), jashtëqitje të vështira ose të dhimbshme dhe gjak në jashtëqitje. Nëse tumori prek uretrat (trakti i sipërm urinar) mund të shkaktojë hidronefrozë; një rritje në vëllimin e legenit (organi i cili merr urinë të formuar në indet e veshkave dhe siguron rrjedhjen e tij në ureter) ose dështimi i veshkave.

Në fazat më të avancuara, kjo mund të shkaktojë fistula vezikovaginale (komunikim jonormal midis fshikëzës dhe vaginës) ose rektovaginale (komunikim jonormal midis rektumit dhe vaginës).

Manifestimi sistemik
Në raste më pak të shpeshta, sëmundje të tjera mund të shoqërojnë kancerin e qafës së mitrës. Këto sëmundje janë manifestime sistemike; domethënë ato ndodhin në një distancë nga vendi ku rritet kanceri si rezultat i prodhimit të një substance nga tumori.

Përhapja hematogjene (transporti i grimcave në trup përmes gjakut) është i rrallë. Sidomos në fazat e hershme të sëmundjes.

Sidoqoftë, në fazat e mëvonshme të sëmundjes, tumori mund të përhapet përmes gjakut dhe të ndikojë në organe dhe inde të ndryshme në trup. Prandaj, në rastin e metastazave të kockave, pacienti do të vuajë nga dhimbja në eshtra e cila madje mund të thyhet.

Në rastin e metastazave të mushkërive, pacienti do të ketë vështirësi në frymëmarrje. Simptoma të tjera mund të shfaqen si kollë, gulçim dhe hemoptizë (shkarkimi i gjakut).

Nëse tumori prek mëlçinë, do të shkaktojë ndërprerje të disa funksioneve metabolike në trup si verdhëz, një sistem imunitar të dobët dhe madje edhe gjendje kome.

Nëse tumori prek trurin, mund të shkaktojë simptoma neurologjike si dhimbje koke të forta, të vjella, diplopi (shikim i dyfishtë) dhe shqetësime të ekuilibrit.
Simptoma të tjera përfshijnë: lodhje, humbje të oreksit, anemi, uremi (niveli i ure i sekretuar nga mëlçia në gjak) dhe infeksione dytësore.

Sindroma paraneoplastike

Sindroma paraneoplastike i referohet të gjitha anomalive që mund të shoqërojnë kancere të caktuara, si:

Hiperkalcemia (nivele të larta të kalciumit në gjak).
Prishja e hormonit kortikotropik; e cila stimulon korteksin mbiveshkor për të prodhuar glukokortikoidë siç është kortizoli.

.JU FTOJM TE SHT.YPNI VID.EON ME POS.HT per pamjet ekzlusive

.JU FTOJM TE SHT.YPNI VID.EON ME POS.HT per pamjet ekzlusive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *