Mijëra foshnje lindin me kushte që i veçojnë nga të tjerët. Dhe edhe pse të gjitha foshnjat janë të bukura dhe e meritojnë të gjithë dashurinë në botë, fakti mbetet që disa prindër e kanë të vështirë të pranojnë ndryshimin e tyre, madje duke arritur deri atje sa t’i mohojnë ose braktisin ato. Babai i një foshnje me sindromën Daun ka vendosur të sfidojë stigmën e lidhur me sëmundjen dhe të rrisë foshnjën e tij me këtë gjendje vetë.

Evgeny Anisimov, një baba rus 33 vjeç, mori lajmin për gjendjen e foshnjës së tij menjëherë pasi ai lindi. Nëna nuk mund të menaxhonte diagnozën e djalit të saj, vendosi të largohej. Evgeny ka vendosur ta dojë djalin e tij Misha ashtu siç është dhe të luftojë kundër paragjykimeve për këtë sëmundje , siç transmetohet nga gazeta,  The Epoch Times .

Për babanë, largimi nga djali i tij nuk ishte opsioni i duhur

Evgeny me djalin e saj me sindromën Daun. Burimi: boredpanda

Përkundër reagimit të nënës së Mishës e cila vendosi të linte familjen e saj, Evgeny vendosi të merrte të gjithë përgjegjësinë që i vinte asaj. Gruaja e Evgeny sugjeroi para se ai të largohej për të rishikuar kujdestarinë e foshnjës, diçka  që babai nuk mund ta pranonte . I panikosur, i hidhëruar nga ideja e rritjes së një fëmije me sindromën Daun, dhe jo i gatshëm për të marrë këtë përgjegjësi,  gruaja e tij braktisi shtëpinë e familjes .

Evgeny ka vendosur ta rritë vetë beben e saj me sindromën Daun. Burimi: boredpanda

Si rezultat, Evgeny mendon se edhe pse e humbi gruan e tij, ai është i lumtur me ndryshimet. Duke folur për  Bored Panda , ai thotë se ishte trishtuar nga lajmi dhe madje qau. Sidoqoftë, ai menjëherë u ndie i turpëruar nga lotët e saj. Babai i ri ndihej fajtor sepse kishte ndjerë egoizëm për një periudhë kohe por shpejt u shërua për të marrë përgjegjësinë e tij. Mbi të gjitha,  trisomia 21 nuk është pjesa më e keqe  në jetë, siç e kuptoi më vonë.

Evgeny mësoi për sëmundjen duke hulumtuar në internet. Burimi: boredpanda

Babai vendosi të mos dorëzohej kurrë

Evgeny mësoi se në Evropë njerëzit me sindromën Daun ishin të socializuar mirë dhe mund të ishin të pavarur, gjë që e siguroi atë. Sidoqoftë, arsyeja që ai vendosi të rriste foshnjën e tij ishte thjesht dashuria që ndjente për të. Evgeny beson se do të ishte çnjerëzore të braktiste foshnjën e saj në një jetimore. Për  këtë baba të respektueshëm , një foshnjë e porsalindur lutet që të dashurohet. Si rezultat,  ai nuk e konsideron veten aspak një baba heroik, por thjesht një baba normal.

Pavarësisht nga të gjitha sfidat që duhej të kapërcente, ky baba nuk u dorëzua kurrë. Burimi: boredpanda

Babai dëshiron të sigurojë prindërit që janë në të njëjtën situatë me të

Në Instagram, Evgeny poston foto të djalit të saj dhe zhvillimit të tij. Kështu ai shpreson të mbështesë, sigurojë dhe frymëzojë prindërit e tjerë që të qëndrojnë pozitivë dhe të pranojnë me gëzim fëmijët e tyre me sindromën Daun.  Mos ki frikë ! Çdo gjë do të jetë mirë! Duket se është mesazhi i përcjellë nga ky baba i virtytshëm.

Mos ki frikë ! Çdo gjë do të jetë mirë!. Burimi: boredpanda

Edukimi i një fëmije me sindromën Daun, një sfidë e përditshme

Specialistët  nga një shoqatë për sindromën Daun besojnë se sekreti për t’i edukuar me sukses këta fëmijë është t’u  jepni atyre dashuri mbi të gjitha . Profesori  Sue Buckley, i  cili është njëri prej tyre, shpjegon se një person me Sindromën Daun, si me çdo qenie njerëzore,   vëmendja dhe udhëzimi që merr si dhe kontaktet e tij shoqërore, ndikojnë në mënyrë të konsiderueshme në zhvillimin e tij .

Gjithashtu, sipas terapistëve, është e rëndësishme të përfshihen fëmijët me sindromën Daun në aktivitete familjare si dhe në lojëra. Pa harruar t’i lejojmë ata të përfitojnë nga  programet e ndërhyrjes së hershme për  t’i mundësuar atyre që të zhvillojnë kapacitetet e tyre. Për ta bërë këtë, është thelbësore që të veprohet menjëherë pas lindjes, me ndihmën e një fizioterapisti, një logopedi si dhe një psikologu. Kjo do të ndihmojë në mbështetjen e fëmijëve dhe prindërve. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here