Ja se si të njihni kancerin e lëkurës

Lëkura jonë vepron si një barrierë mbrojtëse që mbulon të gjithë trupin tonë dhe mbron organet e tij të brendshme. Sidoqoftë, shumica e njerëzve harrojnë se ajo, nga ana tjetër, duhet të mbrohet nga agresionet e ndryshme të brendshme dhe të jashtme, të cilat nxisin shfaqjen e disa problemeve të lëkurës, duke filluar nga acarimi i thjeshtë deri tek kanceri. Gjeni se si ta njihni këtë të fundit herët, dhe kështu të jeni në gjendje ta trajtoni atë në kohë!

Kur hyjmë në një praktikë dermatologjike, ne shpesh gjejmë fjali si: “A ju pëlqejnë nishanet  tuaja ? Tregojini ato dermatologut tuaj! Pa e ditur kuptimin e tyre. Në fakt, ajo që ne shohim si nishan mund të jetë fillimi i kancerit të lëkurës.

Çfarë është një nishan?

Një nishan, i quajtur edhe nevus, është një grumbullim i qelizave të pigmentit – melanocitet, në sipërfaqen e lëkurës. Për të përcaktuar nëse është beninje apo jo, dermatologët përdorin “rregullin e alfabetit”. Ata që janë atipikë ose parakancerozë zakonisht kanë kriteret e mëposhtme:

 1. Asimetrike  : nishani nuk është simetrik, dhe kjo bëhet e qartë nëse vizatojmë një vijë (imagjinare) në mes të saj: të dy pjesët nuk kanë të njëjtën formë;
 2. Skajet e parregullta  : skajet e nishanit nuk janë të sakta;
 3. Ngjyra të ndryshme  : i njëjti nevus ka hije të ndryshme: kafe të lehta, kafe të errët, rozë.
 4. Diametri  : më shumë se 6 milimetra;
 5. Evolucioni: çdo ndryshim në ngjyrë, formë ose madhësi, si dhe shfaqja e kruajtjes ose gjakderdhjes duhet të çojë në një konsultë mjekësore, sepse këto ndryshime mund të jenë një shenjë e fillimit të zhvillimit të kancerit.

  Cilat janë llojet kryesore të kancerit të lëkurës?

  Ekzistojnë tre lloje kryesore të kancerit të lëkurës:

  1 – Karcinoma e qelizave bazale:

  Ja se si të njihni kancerin e lëkurës

  Typeshtë lloji më pak agresiv i kancerit, por më i zakonshmi – 75% e rasteve të kancerit të lëkurës . Duke u zhvilluar nga qelizat e vogla që janë në shtresën e thellë të lëkurës, dhe të quajtura qeliza bazale, prek kryesisht zonat më të ekspozuara ndaj diellit , si fytyra, dekolteja, pjesa e pasme e dorës, etj. Kjo formë e kancerit të lëkurës mund të prekë shumë pjesë të trupit njëherësh, por zakonisht lokalizohet dhe nuk përhapet . Rreziku i zhvillimit të kancerit të qelizave bazale ose BCC rritet me moshën, pasi shpesh ndodh tek njerëzit mbi 40 vjeç.

  2 – Karcinoma e qelizave skuamoze:

  Ja se si të njihni kancerin e lëkurës

  E quajtur edhe karcinoma epiteliale, kjo formë e kancerit të lëkurës zhvillohet nga qelizat përgjegjëse për prodhimin e keratinës, të quajtura keratinocite. Kanceri i qelizave skuamoze prek kryesisht pjesët e trupit të dëmtuara nga ekspozimi i zgjatur në diell, plagët, djegiet dhe ulcerat. Ndryshe nga forma e mëparshme e kancerit, kjo mund të përhapet dhe të prekë organet dhe nyjet limfatike aty pranë.

  3 – Melanoma:

  Ja se si të njihni kancerin e lëkurës

  Melanoma është lloji më i rrezikshëm i kancerit të lëkurës . Ajo buron nga melanocitet, qelizat përgjegjëse për prodhimin e melaninës, pigmenti natyror që i jep ngjyrën lëkurës, flokëve dhe syve. Karakterizohet nga një shkallë mjaft e lartë e rritjes dhe aftësia për t’u përhapur shpejt në organe të tjera, duke vënë në rrezik jetën e njerëzve që vuajnë prej saj . Zakonisht duke u zhvilluar nga nishanet, prandaj kërkon shumë vigjilencë për të zbuluar çdo ndryshim në pamjen e këtij të fundit, në përputhje me abetaren e përmendur më sipër.

  A ka ndonjë trajtim për kancerin e lëkurës?

  Ka disa trajtime për kancerin e lëkurës, përveç melanomës, duke filluar nga trajtimi i thjeshtë mjekësor deri tek procedurat kirurgjikale më të komplikuara. Ka, ndër të tjera, lëvozhgime kimike: ku një acid aplikohet në pjesën e prekur për të hequr shtresat e sipërme të prekura, kriokirurgji që vret qelizat e kancerit duke i ngrirë ato, lazer, i cili djeg tumoret, fito kirurgji -dinamike e cila përdor dritën për të shkatërruar kancerin qeliza, etj.

  Në disa raste, dermatologët përdorin kirurgjinë Mohs për të hequr tumorin, siç tregohet në foton e mëposhtme:

  Ja se si të njihni kancerin e lëkurës

  Për të zvogëluar rrezikun tuaj për të vuajtur nga kanceri i lëkurës, sigurohuni që të mbroheni nga rrezet e diellit duke aplikuar kremra me ekran të plotë dhe duke kufizuar kohëzgjatjen e ekspozimit. Rekomandohet gjithashtu që të bëni një vetë-ekzaminim të rregullt dhe të konsultoheni me një specialist në rast dyshimi.

.JU FTOJM TE SHT.YPNI VID.EON ME POS.HT per pamjet ekzlusive

.JU FTOJM TE SHT.YPNI VID.EON ME POS.HT per pamjet ekzlusive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *