Përplasja përkeqëson sjelljen e fëmijëve, zbulon studimi

.JU FTOJM TE SHT.YPNI VID.EON ME POS.HT per pamjet ekzlusive

.JU FTOJM TE SHT.YPNI VID.EON ME POS.HT per pamjet ekzlusive

Shkenca pohon se goditja me grushta mund të ketë efekte negative afatgjata. Një studim i publikuar së fundmi zbuloi se goditja me shpatulla në të vërtetë mund të përkeqësojë sjelljen e fëmijëve dhe t’i dëmtojë ata fizikisht.

Përmbledhje

Në këtë studim, studiuesit shikuan një grup prej 69 studimesh të mëparshme nga vende të ndryshme, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar, Kanadanë, Kinën, Kolumbinë, Greqinë, Japoninë, Zvicrën dhe Turqinë.. Ndërsa disa rezultate treguan një përzierje të rezultateve goditëse negative dhe pozitive, shumica arritën në përfundimin se ajo kishte një ndikim negativ.

Pas mbledhjes së të dhënave, studiuesit arritën në përfundimin se goditja me shpatulla mund të rrisë problemet e sjelljes me kalimin e kohës, duke përfshirë shkaktimin e një rritje të agresionit, sjelljes antisociale dhe sjelljen përçarëse. Ata gjithashtu arritën në përfundimin se goditja me gojë nuk është e lidhur me rezultate pozitive me kalimin e kohës.

”  Ndëshkimi fizik  po shihet gjithnjë e më shumë si një formë dhune që dëmton fëmijët”, thuhet në studim. “Konsistenca e këtyre rezultateve tregon se ndëshkimi fizik është i dëmshëm për fëmijët”

Sigurisht që nuk është hera e parë që e dëgjojmë këtë. Më parë, në vitin 2018, Akademia Amerikane e Pediatrisë deklaroi se goditja mund të shkaktojë agresion, ndryshime në tru, përdorim droge dhe sjellje vetëvrasëse në moshën e rritur.

Fatkeqësisht, edhe sot, goditja është ende mjaft e zakonshme. Një studim i UNICEF -it i vitit 2017 zbuloi se 250 milionë fëmijë (rreth 6 në 10) në të gjithë botën janë viktima të ndëshkimit fizik.

Lajmi i mirë është se gjithnjë e më shumë  prindër po  fillojnë të zbatojnë dënime të ngjashme me ato të përmendura më sipër dhe po përpiqen të shmangin goditjen. Një studim i botuar në vitin 2020 në Rrjetin JAMA tregoi një rënie të numrit të  goditjeve , e cila ra nga 50% në 1993 në 35% në 2017.

Akademia Amerikane e Pediatrisë thotë se ndëshkimet jo-fizike mund të funksionojnë po aq mirë sa rezultatet e goditjes, dhe të mos shkaktojnë dëm më vonë në jetë. Në vend që të përplasen, ata sugjerojnë idetë e mëposhtme për ndëshkim:

  • Vendosni rregulla të rrepta,
  • Hiqni lodrat e preferuara
  • Ulni kohën e kaluar para ekranit.

A njihni apo keni njohur ndonjëherë dikë që përdor goditjen si një formë ndëshkimi për fëmijët e tyre? A jeni goditur ndonjëherë kur ishit i ri? Si mendoni se kjo ju ka ndikuar më vonë në jetë?

.JU FTOJM TE SHT.YPNI VID.EON ME POS.HT per pamjet ekzlusive

.JU FTOJM TE SHT.YPNI VID.EON ME POS.HT per pamjet ekzlusive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *