Pse është thelbësore të ulni kapakun e tualetit para se të shpëlani tualetin?

Edhe njerëzit që janë më të aftë në çështjet e higjienës rrallë e përdorin këtë refleks, sado që të kursejnë. Ai i mbylljes së sediljes së tualetit kur skuqeni. Në këtë artikull, ne ju tregojmë pse është e rëndësishme të ulni sediljen e tualetit.

Mbyllja e kapakut të tualetit pas skuqjes është një gjest i thjeshtë që pak prej nesh e kanë miratuar. Sidoqoftë, është një gjest i shkëlqyer pengesë kundër baktereve. Ja pse është e rëndësishme ta bëni atë.

mikrobet e tualetit

Mikrobet rreth tasit të tualetit – Burimi: spm

Ulni sediljen dhe mbulesën e tualetit. Një rregull higjienike

Kur e shpëlani tualetin para se të mbyllni sediljen e tualetit, efekti i vorbullës përhap mikrobet në të gjithë perimetrin e tualetit. Këto janë substanca dhe lëngje që përmbajnë grimca të  përbëra nga viruse, feces, urinë dhe baktere.  Nuk është rastësi që tualeti në shtëpi mbetet një nga vendet më të zakonshme për bakteret dhe mikrobet.

Për të mbrojtur veten nga bakteret agresive, prandaj është e nevojshme të integroni këtë zakon për të mbrojtur veten nga bakteret potencialisht të rrezikshme. Meqenëse banjo është e prirur  ndaj llojeve të ndryshme të patogjenëve , është gjithashtu e këshillueshme që ta mbani atë sa më të dezinfektuar  dhe të bëni një pastrim cilësor.

Tualeti shpëlan mikrobet në ajër

Feçet, urina, bakteret dhe viruset që spërkasin me pikat e ujërave të zeza nuk janë të kufizuara në një zonë të vogël. Sipas një studimi të kryer  nga studiuesit kinezë  në Universitetin Yangzhou, këto mikro-pika mund të lëvizin deri në lartësinë e fytyrës. Ata gjithashtu shtojnë se ky projeksion  mund të mbulojë deri në 91 cm të perimetrit të tasit.

Edhe më shumë, duket se tualeti juaj mund të jetë një vektor për sëmundje të tjera, përfshirë gastroenteritin. Dështimi për të mbyllur kapakun e tualetit para shpëlarjes do të rezultojë në spërkatjen e pikave që përmbajnë baktere që shkaktojnë  sëmundje.

banjo e pastër

Banjo e pastër – Burimi: spm

Çfarë thonë specialistët

Studiuesit kinezë nuk janë të vetmit që japin alarmin. Frédéric Saldmann, kardiolog dhe nutricionist,  gjithashtu paralajmëron për këtë gabim të bërë nga shumica. Si pjesë e një artikulli mbi gabimet e përditshme të higjienës, specialisti shpjegon për Le Figaro se bakteret dhe mikrobet që grumbullohen në tas shpërndahen në ajër kur tualeti është i skuqur. Kardiologu gjithashtu shton se lënia e kapakut të ngritur, “rrit rrezikun e infeksioneve të ENT me 30%”.

Mathieu Bergeron, profesor i pastrimit të ujit, ishte ndër ata që paralajmëruan për pasojat e një zakoni të tillë. Ky i fundit këmbëngul nga ana e tij në nevojën për të mbyllur kapakun para skuqjes, dhe jo anasjelltas . Mbyllja e tij më pas do t’ju ekspozojë vetëm ndaj baktereve dhe viruseve  sepse “fytyra juaj do të afrohet në mënyrë të rrezikshme pranë tualetit”.

Për më tepër, duke specifikuar se ndryshimi i ajrit të ambientit është i krahasueshëm me një aerosol, profesori nënvizon se  jo vetëm mikrobet përhapen shpejt, por edhe në mënyrë të qëndrueshme.  Kjo arrin në përfundimin se projeksioni prek gjithçka që është afër tasit. Në këtë rast, është e rëndësishme të dezinfektoni të gjitha sipërfaqet aty pranë, siç është doreza e derës, lavamani, dyshemeja apo edhe fytyra juaj.

Në këtë drejtim, ja se si të  pastroni pjesën e poshtme të tasit me sodë buke.

Grimcat e projektuara deri në një metër të lartë

Një  studim  hodhi një vështrim më të afërt në këtë çështje në mënyrë që të kuptonte më mirë se si shpërndahen pikat e ujit, dhe rezultati nuk është për t’u habitur. Shtë gjetur se 40% deri 60% e këtyre pikave, ndoshta virale,  shpërndahen përtej kuvetës . Edhe më shumë, diapazoni i tyre mund të arrijë një metër në lartësi ndërsa rëniet më të vogla, mbeten të pezulluara në ajrin e ambientit për një minutë apo edhe më shumë. Një tjetër gjest i përhapur, ai i  vendosjes së letrës higjienike në gota , duhet të shmanget.

.JU FTOJM TE SHT.YPNI VID.EON ME POS.HT per pamjet ekzlusive

.JU FTOJM TE SHT.YPNI VID.EON ME POS.HT per pamjet ekzlusive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *